Beschouw uitbesteden schoonmaak niet langer als bezuiniging

Het uitbesteden van schoonmaakwerk moet niet langer door opdrachtgevers beschouwd worden als een bezuiniging. Dat vindt FNV-bestuurder Jet Linssen. Bovendien moeten opdrachtgevers volgens haar met betrekking tot de betrokkenen geen onderscheid maken tussen uitbesteding en mensen met een arbeidscontract.

Linssen: “Opdrachtgevers moeten niet denken in termen van een schil van zoveel mensen buiten die een kostenbesparing opleveren, maar moeten zich verantwoordelijk voelen voor alle werknemers. Van de aanbieders vind ik dat ze elkaar mogen aanspreken en dat ze moeten kijken naar hun collectieve imago. Als je een klus binnenhaalt tegen een te lage prijs ondermijn je die andere ontwikkeling. Ze zullen soms lef moeten tonen.”

Wel geeft Linssen aan het goed te vinden dat twee jaar geleden is afgesproken om schoonmakers Nederlandse les te geven. “Dat wordt door de schoonmaakbedrijven in werktijd aangeboden en is heel succesvol. Voor bedrijven is dit ook succesvol, aangezien zij hierdoor beter gekwalificeerd personeel krijgen. Je moet een personeelsbeleid durven voeren dat verder gaat dan een contract van twee jaar. En dat kan alleen maar als je samenwerkt. Wij kunnen daar ook een rol in spelen. Als je niet alleen investeert in je eigen bedrijf maar in de ontwikkeling van de sector, ben je echt bezig met het professionaliseren van je sector.”

bron: www.fmm.nl